Suzanne van de Laar

Suzanne van de Laar is medeoprichter van Winter Pride Almere en was voorzitter van 2019 tot 2022. Sinds 2023 is zij voorzitter van Pride Amsterdam.

 

Met Pride in Almere had ik als doel om verbinding tot stand te brengen en te vieren dat je in Almere kunt zijn wie je bent," vertelt Suzanne. "In 2019 hadden de LHBTI-jongeren van Diversity met krijt een regenboogpad gemaakt, en dat was voor mij een eyeopener omdat toen duidelijk werd dat er voor LHBTI-mensen niets was in onze stad en dat er behoefte was aan een Pride. We zijn toen gaan vragen aan mensen wat er nodig is in Almere. En het was eigenlijk heel gek dat een van de grootste steden van ons land geen Pride had. Zelfs Hoorn had een Pride.

We kozen ervoor om de Pride de afsluitende Pride in Nederland te laten zijn door het aan het eind van het jaar te programmeren en noemden het Winter Pride Almere. Omdat december al zo'n volle maand was, werd onze maand november. Officieel geen winter natuurlijk, maar zo voelt het vaak wel. En winter heeft iets zachts en staat voor knus en gezellig bij elkaar. Dus hebben we die naam daarom aangehouden. Alle andere Prides zijn in de zomer en soms is dat nogal 'in your face'. We wilden een Pride met respect voor iedereen, dus daarom was het eind van het jaar het meest geschikt voor ons.

De eerste Pride in Almere in 2019 was heel bijzonder. Ik weet nog dat ik voor het station stond en over de mensen uitkeek en zo'n enorme diversiteit zag. Mensen uit verschillende culturen, opa's en oma's, jonge mensen. Ik was daar zo ontroerd door.

In 2020 kon Winter Pride Almere niet doorgaan vanwege de Covid-maatregelen, en organiseerden we een digitale Pride. In 2021 hadden we alles voorbereid, maar moesten het op het allerlaatste moment annuleren vanwege nieuwe maatregelen. We konden nog net de vertoning van de documentaire 'De Oversteek' doen en een kerkdienst, maar verder verviel toen alles.

Omdat ik raadslid werd in Almere, moest ik het voorzitterschap opgeven. Sinds 2023 ben ik voorzitter van Pride Amsterdam. Zo zijn er geen conflicterende belangen en kan ik mijn werk voortzetten. Pride Amsterdam duurt samen met Queer Amsterdam twee weken, en in totaal hadden we ongeveer 170 activiteiten. Het verschil met Amsterdam en Almere is dat de hele wereld naar Amsterdam kijkt. Amsterdam is in 2026 World Pride. Maar de overeenkomst is dat we verbinding tot stand willen brengen.

Tekst: Claire Slingerland
Foto: Carlo Senten