Kristel Doest

Kristel Doest is VJ onder de naam VJ Aineko. Ze speelde op de Winter Pride in 2022 en woont al meer dan 30 jaar in Almere.

 

Zelf ben ik geen onderdeel van de LHBTI-gemeenschap, maar ik steun de gemeenschap wel. Mag ik me dan een Ally noemen? Dat vind ik eigenlijk niet aan mij.

Als zwarte vrouw kan ik me goed inleven in de obstakels waarmee de LHBTI-gemeenschap te maken heeft. Het gaat erom dat je kunt zijn wie je bent en dat je dezelfde kansen hebt. Ik snap niet dat daar nog steeds voor gestreden moet worden. It doesn't make sense.

Elke stad verdient een Pride, dus ik ben blij dat mijn stad zijn eigen Pride heeft. Hoewel ik hier al lang woon, wist ik eigenlijk tot 2022 niet dat Almere een Pride had. Maar dat bleek pas de tweede echte Pride te zijn in onze stad.

Dat er veel online haat tegen de gemeenschap is, verbaast me aan de ene kant niet. Ik zie het op sociale media gebeuren. In navolging van Andrew Tate zie je in Nederland ook van die misogyne types. En sommige jonge mannen zijn daar heel gevoelig voor. Laatst zag ik op TikTok een filmpje waarin de volgers van zo iemand 'Kill trans women' scanderen. Ze verwarren een mening hebben met hate speech en zien niet waar de grens ligt.

Onlangs mocht ik video mapping doen tijdens Pride Brasilia. Een hele eer. Maar daar zie je ook dat het vaak niet veilig is voor trans vrouwen. De clubeigenaar waar ik draaide biedt alle trans vrouwen gratis toegang aan. Dat is het minste wat ik kan doen, zei hij. Dat vond ik mooi.

Ik begrijp niet waarom mensen zoveel moeite hebben met de LHBTI-gemeenschap. Het heeft toch geen enkele impact op hun leven dat mensen gay of trans zijn? Maar het laat wel zien hoe belangrijk Pride is.

 

Tekst: Claire Slingerland