Bob van der Houven

Bob van der Houven is stemacteur en zanger. Je kent hem van de rustgevende stem van Rail Away maar misschien ook als de hysterische professor Doofenshmirtz uit de Disney serie Phineas en Ferb. Of als Kwik, Kwek én Kwak uit Ducktales. Samen met zijn man woont hij in Almere.

 

“Pride is nog steeds belangrijk," vertelt Bob. “Het is jammer dat nog niet iedereen de achtergrond van Pride begrijpt. Laatst verzuchtte iemand bij een diner weer waarom dat nou allemaal nodig is. Ik zeg dan: verdiep je eens in de achtergrond. Het is nog steeds nodig om te demonstreren tegen discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap. Het mooie van Pride is dat het naast de manifestatie ook een feest is. Het is ook een vrolijke boel. Die combinatie maakt het zo krachtig.”

“Ik vind het zorgelijk dat mensen moe lijken te worden van LHBTI. Maar zolang we nog steeds onderscheid maken tussen mensen en nog steeds niet iedereen vanzelfsprekend onderdeel is van onze maatschappij, is het hard nodig. En ik heb het idee dat de maatschappij steeds onverdraagzamer wordt.”

”Kijk bijvoorbeeld eens naar Polen, een EU-land nota bene. Daar hebben ze LHBTI-vrije steden en winkels waar bordjes hangen met "verboden voor LHBTI-mensen." En ook in andere landen om ons heen zie ik het steeds meer gebeuren; Slowakije, Italië”

”We kunnen allemaal veel doen in onze eigen omgeving. Laat zien dat iedereen erbij hoort en help mensen waar dat kan. Mijn man en ik doen dat ook al jaren. We bieden graag een luisterend oor.”

 

Tekst: Claire Slingerland
Portretfoto: Ben Eekhof
Foto in de studio: Lex van Engelen.