Coming Out Dag 2020

Verslag Coming Out Day - zondag 11 oktober 2020

In de aanloop naar deze belangrijke dag zijn we erg druk geweest met voorbereidingen.
We mochten de regenboogvlag lenen die met de Amsterdam Gay Pride altijd aan de Westertoren hangt. Sinds gisteren siert hij de glazen gevel van het Almeerse Stadhuis en hij mag er de hele regenboogmaand blijven hangen.
We mochten gebruik maken van het Zero Flags Project. Sinds enkele jaren vraagt het Zero Flags Project met 72 vlaggen aandacht voor de situatie van mensen met homoseksuele gevoelens  of gendergevoelens in de landen die door de vlaggen vertegenwoordigd worden.  Deze mensen lopen het risico veroordeeld te worden tot gevangenisstraf of zelfs tot de dood. Omdat ze  niet voldoen aan de heteronorm. Omdat ze niet mogen houden van wie ze houden!
Normaal zouden die vlaggen meegedragen worden in de Pride Walk maar nu die niet door kon gaan op de normale manier, staan deze 72 vlaggen in de passage van het stadhuis. De vlaggen staan in zwarte emmers, die we hebben gevuld met aarde uit de gemeente Almere. Flevolandse aarde als extra symbool omdat we hier mogen zijn wie wij zijn.
Onze burgervader, Frank Weerwind, heeft zaterdag de opstelling van de vlaggen al gezien. Het heeft een indringende indruk op hem gemaakt.

Op zondag 11 oktober 2020 om 13:00 uur gaf wethouder Froukje de Jonge met een toespraak het startschot voor Coming Out Day en de Regenboogmaand.
Haar toespraak werd gevolgd door toespraken van Claire Slingerland (maakster van de documentaire "De Oversteek") en  Sem van Dijk (queer en lid van Diversity).
Daarna werden de regenboogvlag en de transvlag gehesen. Ze zullen de hele maand trots voor het Stadhuis wapperen!

Ter afsluiting vertelde Suzanne van de Laar (Ms. Leather Netherlands 2019 en voorzitter van de Stichting Winter Pride Almere) over het belang van het Zero Flag Projects en riep zij iedereen op de website van de Stichting in de gaten te houden voor nieuws over de corona-proof versie van de Winter Pride Almere.
Tot slot ging een select gezelschap het Stadhuis in voor de officiële opening van de vlaggenexpositie.

Een compact verslag is te zien zijn bij Omroep Flevoland (https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/198009/regenboogvlag-wappert-in-flevoland).

Onderstaande foto's zijn van Mick van Kampen Fotografie:


Omroep Flevoland deed verslag van Coming Out Dag 2020.